En sjov og hyggelig tradition

Ja sjove og hyggelige traditioner er der mange af, men i dag har jeg valgt at skrive om en særlig højtid, som især børn elsker at deltage i. Det foregår i skole, børnehaver, i hjemmet og utrolig mange andre steder. Det er selvfølgelig fastelavn det skal handle om. Selvom der er mange andre sjove og hyggelige traditioner, så er der ikke meget mere end en måned til at vi herhjemme begynder at tænke i fastelavnsfester, fastelavnskostumer, fastelavnsboller og de mange andre ting, som kendetegner en hyggelig fastelavnsdag.

tønde

Hvad skal man huske?

Det er selvfølgelig altid op til en selv hvor meget man vil gøre ud af sin fastelavnsfest. Der er dog nogle ganske basale ting, som bare hører med når det er fastelavnstid. Det er selvfølgelig en fastelavnstønde, for katten skal jo slås af tønden. I traditionens tro bør man derfor anskaffe sig en god fastelavnstønde og en kølle til at tæske løs med. Her er der et godt og billigt udvalg af fastelavnstønder. Det er op til dem som skal deltage i tøndeslagning, hvordan det hele skal foregå. Men det er altid en god ide at lave nogle faste regler inden man går i gang med at slå på tønden. Især bør man finde ud af hvordan kattekongen og kattedronningen skal krones.

En anden ting, som jeg personligt synes høre til fastelavn er fastelavnsboller. Så er det fuldstændig ligegyldigt om det er hjemmelavede, eller om det nogle som man har hentet hos den lokale bager. Det hører sig til, og det giver et godt skud energi til når katten skal slås af tønden. Desuden kan man ikke holde en rigtig fastelavnsfest ud nogle sjove og flotte fastelavnskostumer. Man bestemmer selv om man vil ofre lidt penge på at købe sit kostume i en butik eller online, eller om man vil være kreativ og lave sin egen udklædning. En sjov ide kunne være at kåre den bedst udklædte, hvilket også vil motivere deltagerne til at gøre lidt ekstra ud af sit kostume.

Det vigtigste er selvfølgelig at man skal huske at hygge sig og  have det sjovt, med dem man nu engang er samlet med til sin fastelavnsfest. Det er lige meget om det er familie, venner eller kollegaer, som man fejrer fastelavn med, det vigtigste er at have det sjovt med hinanden.

Traditioner på dagen.

Mange skoler og børnehaver har efterhånden som årene er gået, lavet sine egne fastelavnstraditioner, som måske ikke stemmer helt overens med dem som vi andre kender. Det er dog ikke så vigtigt, men alligevel har jeg her lavet en liste over de vigtigste ting, som man ikke må glemme.

  • Sjove udklædning og kostumer.
  • Fælles dekoration af fastelavnstønde.
  • Selvfølgelig at slå katten af tønden.
  • Kåre en kattekonge og kattedronning.
  • Fastelavnsboller.

Ved du ikke så meget om fastelavnsboller? Så kan du læse mere om fastelavnsboller her

I gamle dage lavede man faktisk også fastelavnskringler. Fastelavnskringler blev lavet af mel, vand, salt og kommen.
Fordi dejen blev kogt før bagningen, kunne kringlerne holde længe, faktisk helt op til et år!

 

Det børnene synes er sjovest

Hvis der er noget børnene elsker, så er det at rasle. Er man ikke bekendt med det at rasle, så går det i alt sin enkelthed ud på at gå fra dør til dør, og synge den famøse fastelavnssang og håber på at personen er døren giver lidt mønt eller snoller. Det er meget normalt at børn rasler omkring fastelavn, og de fleste husstande er godt klar over, at der er risiko for at der lige pludselig kan stå en håndfuld syngende børn på deres dørtrin. Derfor har de fleste nogle småpenge, lidt snoller eller måske en fastelavnsbolle liggende til de omvandrende børn.

rasle

Et lille trick er at man vælger et kostume, som de vokse i husstandene synes er søde eller sjove, så er der en lidt større chance for at man får lidt ekstra til den søde tand.

Sangen

Kan du huske den kendte fastelavnssang? Hvis du ikke kan, så bare rolig, vi giver dig den her i dette indlæg. Man kan ikke tage ud og rasle, hvis man ikke kender sangen, som høre til.

Sangen går sådan her:

1.Fastelavn er mit navn,
boller vil jeg have.
Hvis jeg ingen boller får,
så laver jeg ballade.

2.Boller op, boller ned,
boller i min mave.
Hvis jeg ingen boller får,
så laver jeg ballade.

og husk nu, at bare fordi man synger at man vil lave ballade, såfremt man ikke boller får, så er det ikke nødvendigt.

Og husk ris

Jeg var selv lige ved at glemme fastelavnsrisene, som også høre med til de danske fastelavnstraditioner. Fastelavnsris har været kendt i Danmark siden 1700-årene, og har flere rødder. Det har noget at gøre med frugtbarhed, og mere vil jeg ikke skrive om det.

Det er dog en sjov ting at pynte sammen med børnene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *